Țara de origine – Japonia.
Data publicării oficiale a standardului valid – 13.03.2001.
Utilizare – câine de companie.
Clasificare FCI
Grupul 5 – spitz și rase primitive.
Secția 5 – spitz asiatic si rase înrudite.

SCURT REZUMAT ISTORIC: Inițial câinii japonezi erau de ta lie mica și medie, talie mare nu exista. Din 1603 in regiunea Akita, Akita Matagis (câini de talie medie folosiți la vînatoarea de urși) au fost folositi ca și câini de luptă. Începînd cu 1868, Akita Matagis au fost
încrucișați cu rasa Tosa și Mastiff. Prin urmare, dimensiunea acestei rase a crescut, dar caracteristicile asociate cu spitz-ul au fost pierdute.

În 1908 luptele au fost interzise, dar această rasă a fost totuși păstrată și imbunatățită ca o rasa japoneză de talie mare. Ca urmare, 9 exemplare superioare ale acestei rase au fost desemnate ca MONUMENT AL NATURII in 1931. În timpul celui de-al doilea Razboi Mondial se obișnuia utilizarea acestor câini ca o sursa de blană pentru articole de imbrăcăminte militară. Poliția a ordonat capturarea și confiscarea tuturor celorlalte rase, altele decît Shepherdul German, utilizate în scopuri militare. Unii crescători au încercat să ocoleasca ordinul prin
încrucișarea câinilor lor Shepherdul German. Cînd al doilea Razboi Mondial s-a încheiat, numărul exemplarelor de akita era redus drastic și existau 3 tipuri distincte: akita matagi, akita de luptă și ciobănescul akita. Acest lucru a creat o situație foarte confuză în rasă. În timpul procesului de refacere a rasei pure după război, Kongo-go, un câine din linia Dewa care a prezentat caracteristici ale Mastiffului și Shepherdului German a fost utilizat în încrucișări.

Cu toate acestea, crescătorii au învățat lucruri sensibile și nu au fost de acord cu acest tip ca fiind o rasă proprie japoneza, așa că au depus eforturi pentru a elimina tulpina vechilor rase străine prin încrucișarea cu akita Matagi în scopul de a restabili rasa pură originală. Ei au reușit stabilirea tulpinei rasei pure de dimensiuni mari, așa cum este cunoscut în present.

ASPECT GENERAL:

Câine de talie mare, robust, bine echilibrat și cu multă substanță, caracteristicile sexuale secundare marcate puternic. Inspira mare noblețe și demnitate, afișate cu naturalețe.

PROPORȚII IMPORTANTE:

Raportul înălțimii la greabăn la lungimea corpului, de la punctul de la umeri pîna la punctul de fese, este de 10:11, dar trupul este ceva mai lung la femele decît la masculi.

COMPORTAMENT ȘI CARACTER:

Temperamentul este credincios, docil si linistit.

CAPUL:

Regiunea craniana
Craniu – dimensiunea este proporțional cu corpul. Fruntea este largă, cu brazda distinctă, fară riduri.
Stop – definit.

Regiunea facială

Nas – mare și negru. Lipsa ușoară și difuză de pigment este acceptată doar la câinii albi, dar negru este întotdeauna de preferat.
Bot – lungime medie, puternic cu baza largă, conic, dar nu ascuțit. Pod nazal drept.
Maxilar/ dinți – dinți puternici cu mușcătura in foarfecă.
Buze – strînse, ferme.
Obraji – moderat dezvoltați.
Ochi – relativ mici, forme aproape triunghiulare, ca urmare a ridicării colțului exterior al ochiului,stabilit moderat în afară, maro închis, cu cît mai închis cu atît mai bine.
Urechi – relativ mici, groase, triunghiulare, ușor rotunjite la vîrfuri, stabilite moderat în afară, erecte și înclinate în față.

GÎTUL
Gros și musculos, fără salbă, în echilibru cu capul.

CORPUL

Spate – drept și puternic.
Șale – drept și musculos.
Piept – adînc, stern bine dezvoltat, coaste arcuite moderat.

COADA

Amplasată sus, groasă, purtată viguros rasucită pe spate,vîrful cozii întinse trebuie să ajungă la jaret.

Membre

Membre anterioare – umerii moderat înclinați și dezvoltați, coatele bine aderente la trunchi.
Membre posterioare – labe groase, rotunde, degete arcuite și strînse.
Miscare – vioaie, elastică și puternică

Blana

Păr – strat exterior aspru și drept, puf moale și des. Greabănul și coada sunt acoperite cu păr ceva mai lung, părul de pe coadă este mai lung decît pe restul corpului.
Culoare – roșcat, susan – fir de păr roșcat cu vîrfurile negre, tigrat și alb. Toate culorile menționate mai sus în afară de alb, trebuie să aibă Urajiro.
URAJIRO – strat de păr alb pe parțile laterale ale botului, obrajilor, partea inferioară a maxilarului, gîtului, pieptului, burții,cozii și pe partea interioară a picioarelor.

Înălțime

Înălțimea la greabăn – masculii 67cm, femelele 61 cm. Există o toleranța de 3 cm mai mult sau mai puțin.

Defecte

Orice abatere de la punctele de mai sus ar trebui să fie considerat un defect, iar seriozitatea cu care trebuie privit defectul ar trebui sa fie proporțional cu gradul și efectul sau asupra sănătății și bunăstării câinelui.

– Masculi efeminați
– Limbă pătată
– Lipsa dinți
– Iris deschis la culoare
– Coadă scurtă
– Câini sperioși.

Defecte eliminatorii

– Agresiv sau prea timid
– Urechile neerecte
– Coadă atîrnată
– Părul lung
– Mască neagră
– Pete pe fondul alb

Orice câine care prezintă în mod evident anomalii de ordin fizic sau comportametal va fi descalificat.
Masculii trebuie să aibă 2 testicule cu aspect normal, complet coborîte în scrot.